Monday 9 November 2009

Blog

Reč blog je kovanica koja je nastala od web log i ime je donekle samoobjašnjavajuće. Naime, blog je "dnevnik" koji se nalazi na internetu. Dnevnik sam stavio pod navodnike jer postoje različiti blogovi koji nisu dnevnici, ali prvobitna funkcija bloga je bila upravo ova. Na par mesta sam video da se za blog kaže da je to javni dnevnik, ali se tu ne slažem, jer blog može biti i privatan. Možete ga urediti tako da samo vi možete da čitate ono što ste napisali, ili da samo nekoliko ljudi, koje vi odaberete može da čita i/ili unosi nove tekstove. Nema mnogo privatnih blogova, jer je jedna od glavnih osobina blogovanja mogućnost ostavljanja komentara korisnika.

U poslednje vreme su blogovi postali jako popularni iz prostog razloga što je to način na koji svako može da postavi na internet šta želi, bez obzira koliko ima znanje o tehničkim aspektima funkcionisanja sajta. Blogove koriste i velike firme za komunikaciju sa klijentima. Postoje i usko stručni blogovi, koji obrađuju jednu temu i predstavljaju mesto okupljanja profesionalaca iz date oblasti, zatim postoje foto blogovi za objavljivanje slika, lični blogovi... Ograničavajući faktor je jedino mašta.

Pokretanje bloga

Postoji dva načina na koji možete da pokrenete svoj blog.

Prvi je malo komplikovaniji, ali ima svoje prednosti. Možete da iznajmite web hosting i zakupite domen (ili da iskoristite postojeći), sa interneta skinete software potreban za blog, instalirate ga i imate svoj blog. U tom slučaju ćete imate adresu tipa http://blog.vase_ime.org ili "http://www.vase_ime.org/blog/, u zavisnosti od podešavanja. Software-a ima raznih, ali svakako najpopularniji je Wordpress.

Drugi način je dosta jednostavniji i jeftiniji, jer ne morate da plaćate hosting, nego ga dobijate besplatno. Isto kao što Google i Yahoo (i mnogi drugi) daju besplatne mail naloge, tako postoje sajtovi koji nude besplatno hostovanje vašeg bloga. Moj omiljeni je Blogger. Postoji i domaći blog servisi (na primer Blog.co.yu) i na vama je da izaberete koji ćete koristiti.

Koji god servis da odaberete, postupak pokretanja bloga je sličan. Potrebno je da se registrujete i odaberete adresu bloga i to je uglavnom to. Registracija je uglavnom klasična kao i na bilo kom drugom servisu (mail, forum). Na besplatnim servisima adresa uglavnom ima oblik http://vase_ime.blogspot.com ili http://vase_ime.blog.co.yu. Interfejs je uglavnom jako jednostavan i svi početnici mogu da se snađu bez nekih velikih problema.

No comments:

Post a Comment