Monday 9 November 2009

Facebook

Facebook je internet stranica koja služi kao servis za socijalnu mrežu. Počeo je s radom 4. februara 2004. Ova internet stranica, na koju se svako može učlaniti, nalazi se u vlasništvu istoimenog preduzeća koje i upravlja njime. Njegovi korisnici se mogu pridruživati u mreže koje su organizovane po gradovima, radnim mjestima, školama i regijama, kako bi se povezali i komunicirali s drugim ljudima. Takođe, ljudi mogu dodavati prijatelje, slati im poruke, a mogu i ubacivati nove podatke u svoje lične profile kako bi obavijestili prijatelje o sebi.

Stvorio ga je Mark Zakerberg dok je bio student na Univeryitetu "Harvard". Prvobitno, članstvo na ovoj internet stranici je bilo dozvoljeno samo studentima s "Harvarda", da bi se kasnije proširilo na studente sa svih koledža koji su članovi lige "Ivy". Poslije nekog vremena, članstvo je omogućeno svim studentima i srednjoškolcima, a na kraju je omogućeno svim osobama koje imaju 13 ili više godina. "Fejsbuk" danas ima oko 110 miliona aktivnih korisnika širom svijeta.

U nekim zemljama, kao što su Sirija i Iran, pristup ovoj internet stranici je blokiran na neograničeno vrijeme, a isto je učinjeno i na brojnim radnim mjestima, kako bi se produktivnost povećala. Jedan od problema je predstavljalo nepoštovanje privatnosti korisnika, koje je nekoliko puta dovedeno u pitanje. Nekoliko Zakerbergovih bivših kolega studenata je podnijelo tužbe protiv "Facebooka", tvrdeći da im su im izvorni kod i druga intelektualna svojina ukradeni.

No comments:

Post a Comment