Monday 9 November 2009

Moodle

Moodle je Open Source Course Management System (CMS), takođe poznat kao sistem za upravljanje učenjem (LMS) ili Virtual Learning Environment (VLE). On je postao vrlo popularan među nastavnicima širom svijeta kao alat za kreiranje online dinamičkih web stranica za njihove studente. Za rad, ona mora biti instalirana negdje na web serveru, ili na jednom od vlastitih računara.

Šta je Moodle?

Težište projekta Moodle je uvijek na davanju edukatoru najboljeg alata za upravljanje i unapredjenje učenja, ali postoji mnogo načina za korištenje Moodle-a:

* Moodle ima karakteristike koje im omogućuju vrlo velike razmjere za ugradnju i stotine hiljada učenika, ali isto tako može koristiti za osnovne škole ili obrazovanje iz hobija.
* Mnoge institucije ga u potpunosti sprovode kao svoju platformu za on-line kurseve, a neki ga jednostavno koristiti kao dodatak face-to-face kurseva (poznato i kao mijesano ucenje).
* Mnogi naši korisnici vole da koriste razne aktivnosti modula (kao što je Forum, wiki, baze podataka i tako dalje) za izgradnju bogate saradničke zajednice učenja oko njihovog predmeta interesa, dok drugi radije koriste Moodle kao način isporuke sadržaja za studente (kao što su standardni paketi SCORM) i ocjenjuju učenje putem zadataka ili kvizova.

No comments:

Post a Comment